marți, 10 martie 2009

Tariceanu

Tot o daţi tărioc pe badea Tăriceanu. Daţi-i fraţilor, dar mari şanse de izbândă nu prea cred că ve-ţi avea. La ora actuală, domnia sa stă bine pe scaunul pe care şade. Da, probleme mari a avut în anii 2000-2002. Atunci ambiţiile sale erau cam bolnăvicioase şi mari resurse a cheltuit pentru a-şi atinge scopul. Azi se simte bine acolo unde este. Echilibrat psihic, poate o afectivitate mai redusă să-i creeze unele neajunsuri minore.
Pentru a-l descrie mai bine pe domnul Tăriceanu l-aş compara cu un călător pe cărări de munte. De obicei cei care călătoresc pe drumuri de munte, au la îndemână un baston cu un cui la un capăt sau un aşa zis alpenstoc. Domnia sa, se pare că aşa a plecat la drum. Precaut, când trece pe lângă o stână, normal, câinii se apropie cu intenţii nu tocmai prietenoase. Cum, a ameninţa o haită de câini, nu este tocmai recomandabil, este suficienu să-ţi vezi de drumul tău, legănând în spate, cât mai discret, arma pe care o ai la îndemână. Ciobanul ştie cum latră câinii a om şi se apropie. Dacă îl vede pe călător cum este înarmat, se teme de securitatea câinilor, aşa că îi linişteşte şi îi cheamă la el. În atari situaţii, vrând nevrând ciobanul contribuie la securitatea călătorului. Deci, condiţia de bază este ca la plecare să fii înarmat şi la întâlnire să te porţi corespunzător, paşnic dar puternic. Te las să trieşti, dar lasă-mă şi pe mine să trăiesc.
Aşa îl văd eu pe domnul Tăriceanu, un om precaut. De-a lungul întregii vieţi, nu pare să fi fost ahtiat după acumulare de averi şi dacă a făcut ceva cât a fost prim ministru nu a putut face decât în una din două variante: ori ceea ce a făcut a fost necesar sau nu, dar s-a acoperit cu hârtii, ori dacă a făcut ceva ilegal, sunt implicaţi oameni şi interese prea puternice pentru a-l lăsa cheremul cuiva. Poate este implicat tocmai acel cioban cu puteri discreţionare asupra câinilor şi nu prea are interes să-i fie măcelăriţi. Apoi, aş mai adăuga eu, în sacul legat dracu ştie ce-i băgat. Orice trecător vine de undeva şi merge încotrova, nu poţi şti ce hram poartă. Faptul că până nacum nu a avut probleme, presupun că este bine blindat.

Niciun comentariu: