duminică, 1 martie 2009

Autonomie

Pt Clujeanul 01/03/2009 07:49 – Ai pus degetul pe rană. Aşa estimativ, din 1918 încoace, cam cât s-a construit în vechiul regat şi cam cât s-a construit în Ardeal. Câte căi ferate, câte gări, câţi km de şosele, sisteme de irigare, centrale electrice, metroul, canalul. În timp ce la Hunedoara, pentru siderurgişti, se construiau apartamente confort redus mintal, în regat se pavau pieţele şi bulevardele cu marmură şi travertin. Se pare că nu numai secuii s-au săturat de guvernările de 80 de aniîncoace, ci chiar toţi ardelenii. La marea unire, de ce sătenii din săpânţa s-au răsculat şi au spus: noi nu vrem să ne unim cu ţara? Citat din presa vremii. De ce ofiţerii regăţeni nu au fost primiţi de către soldaţii ardeleni?
Acum reproduc o relatare a unei femei din localitatea Cerbăl – Hunedoara. Spunea că pe vremea ungurilor dacă îi spuneai primarului că o bucată de pământ ai dat-o cuiva, restul nu te mai interesa, primăria făcea totul. Cuvântul dat, palma bătută ţăineau loc de contract. Apoi au venit românii şi au spus că nu este destul cuvântul şi au cerut hârtii, iar când ai dus hârtiile au spus că hîrtiile nu sunt bune. Ungurii au pus la punct cadastrul în 1896, regăţenii nici azi.
Se pare că în noua legislatură, noua echipă este doritoare să facă ordine, dar întâmpină greutăţi şi pentru asta sunt atât de blamaţi.
Şi acum o întrebare pentru tine: are cineva curajul să accepte să se facă un referendum pentru ca Ardealul să aibă autonomie economică, numai economică, să se gospodărească aşa cum se pricepe şi să aibă nivelul de trai după cum se gospodăreşte? Participarea la investiţii să se facă pe baza eficienţei economice? Te rog comenteză.

Niciun comentariu: