sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Tibru

Este vorba despre satul Tibru aparţinător comunei Cricău din judeţul Alba. Acest sat a intrat în istorie prin faptul că pe dealul dintre Tibru şi Benic s-a încheiat armistiţiul dintre trimişii lui Horea şi autorităţile maghiare.
Dar aici vreau să aduc vorba cu totul despre altceva. Undeva pe dealul Bidişcuţei, este un platou, cunoscut de mine în copilărie ca "la Cireş" asta deoarece, acolo, între ogoare se afla un cireş imens unde mergeau lucrătorii câmpului, în timpul verii, să se odihnească la amiază. Acolo s-au găsit cioburi de ceramică, fapt care mă duce gândul că zona a fost locuită în vechime.
Un fapt interesant este acela că, azi, satul este aşezat undeva mai înspre munte. Oamenii din acest sat au toate caracteristicile moldovenilor. Vorbă, comportament şi mărog, tot tacâmul.
Această caracteristică mă duce la gândul să emit no ipoteză. Probabil, că după moartea lui Mihai Viteazu, la Gorăslău, un anumit număr de ostaşi moldoveni s-or fi stabilit aici. Poate greşesc, dar dacă duci un moldovean get-beget şi îl laşi între tibreni, îţi va fi foarte greu să-l descoperi.
Poate greşesc în ceea ce priveşte originea satului, dar în ceea ce priveşte omul din Tibru, susţin că aşa este.

Niciun comentariu: